marți, 7 decembrie 2010

Inteligenţii acestei ţări au hotărât - concediul maternal va rămâne doar de un an.

Conform ştirii preluată de aici , Guvernul nostru drag a hotărât (ce-mi place cum sună chestia cu hotărâtul - imediat îmi vine în minte expresia "Ne hotărăsc viaţa"!) ca de la 1 ianuarie 2011 mamele nu vor mai sta acasă cu copiii nou-născuţi decât un an, şi nu doi aşa cum este în prezent. Ştirea mai anunţă că  în schimb (adică, ne dau impresia că şi primim ceva, e un fel de troc - îţi iau aia dar îţi ofer în schimb aialaltă ca să nu resimţi în mod acut pierderea suferită), indemnizaţia de creştere a copilului se va acorda la aceeaşi valoare ca şi acum, adică între 600 şi 3.400 de lei (HA, HA, HA). După 12 luni, părinţii au posibilitatea de a intra în concediu fără plată sau se pot întoarce la serviciu şi vor primi o primă de 500 de lei, au mai HOTĂRÂT guvernanţii nostri iubiţi. Faza cu "prima" iar mă amuză. Eu înţeleg acest termen ca pe o recompensă, nu?. Dar o mamă care renunţă să îi fie alături copilului ei (în mod teoretic, practic şi în toate celelalte moduri posibile care iau naştere din concediul de creştere copil) încă un an, poate să simtă că aceşti bani vin ca o recompensă?! Adevărul e că de suma asta exorbitantă de 500 lei, nici nu aş şti ce să iau mai întâi: un sejur de 10 secunde în insulele Bora-Bora (pentru biletul de avion fac credit în bancă, bineînţeles), un Ferrari de la dezmembrări auto (normal, doar clanţa) sau o societate care a dat faliment?

Ca să împace spiritele care sunt extrem de agitate - adică mamele care s-au mai prezentat şi în trecut cu copiii din dotare şi pamperşii folosiţi la Guvern, indemnizaţia pentru mamele aflate în concediu maternal, în prezent, nu se schimbă, spune ştirea de aici.

Că doar n-or să vină gradividele în luna a noua să scandeze lozinci în faţa Guvernului cu colul aproape deschis, şi nici cele din primul trimestru de sarcină, care la ce greţuri au numai de ţipat nu au chef... şi nici viitoarele mame, fiindcă în general, oamenii nu luptă pentru ceva ce nu îi interesează în prezent, la momentul respectiv. Aşa că deştepţii ăştia de guvernanţi (să mai spună cineva că sunt proşti!) au găsit soluţia ideală - aruncă cu praf în ochii mamelor care stau acum în concediu maternal doi ani, iar următoarele - cele care vin din spate dar au neşansa să prindă naşterea după 2011 vor primi lovitura de graţie. Să vedeţi apoi, la sfârşitul lunii decembrie câte cezariene la cerere vor fi făcute. Na, că la asta nu s-au gândit mândria şi bucuria tării ăsteia, guvernanţii. Să dea frate lege, cu interzicea cezarianelor la cerere! Ce, să se bucure vreuna în mod "artificial" de căcălăul ăsta de bani de 600 lei pe lună??

Dacă erau cât de cât corecţi, sau măcar doreau să facă impresia bună, ar fi trebuit ca legea să înceapă să fie aplicată după nouă luni de la data când au hotărât aceste lucruri. Pentru ca femeile care sunt acum însărcinate să poată să se bucure de facilitatea de a sta doi ani cu copilul pentru care şi-au făcut deja o grămadă de planuri, care, între timp, se pare că au devenit vise.

Consider că toate familiile în care urmează sa vină pe lume copii, începând cu 01 ianuarie 2011, data când Coaliţia a decis ca legea să intre în vigoare, ar trebui să se bucure de aceleaşi drepturi ca cele în care copiii se vor naşte până la începutul anului.

Sunt femei care au cotizat la taxele si impozitele astea nenumărate pe care le percep instituţiile statului ştiind că timp de doi ani, după ce vor naşte, vor avea anumite sume asigurate pentru creşterea şi educarea copiilor lor. Acum, mai-marii ţării au hotărât că nu îi interesează aceste lucruri, că pentru ei este important să facă rost de bani, să micşoreze cheltuielile cu orice scop, iar aceasta este soluţia cea mai bună!

Sper ca viitoarele mame implicate deja în mod direct (adică cele care sunt însărcinate sau cele care fac eforturi să rămână gravide) să nu se lase amăgite de praful aruncat cu talent în ochi de Coaliţia transformată, peste noapte, în caracatiţă ale cărei tentacule taie şi sprânzură (desigur, expresia nu este doar cu titlu figurat, în acest caz).

Pentru toate cele scrise mai sus, am hotărât să iniţiez o petiţie online care poate fi votată de oricine este interesat AICI.

Niciun comentariu: