miercuri, 14 martie 2012

Muzeul "Casa Muresenilor" - merita si va recomand din suflet sa il vizitati!

Muzeul "Casa Muresenilor"
 
Am vizitat in week-end-ul trecut doua muzee care mi-au placut atat de mult incat am decis sa va povestesc si voua despre ele. Primul a fost Casa Muresenilor si va spun sincer ca efectiv am ramas impresionata de cat de bine structurat este si cat a fost de interesant!
Poate va veti intreba ce m-a putut "da atat de tare pe spate" la un muzeu. Nu este doar un motiv, ci sunt mai multe.
La prima vedere Casa Muresenilor nu iese cu nimc in evidenta fata de celelalte muzee vizitate: o casa, cateva poze si articole de mobilier. INSA, la o privire mai atenta in momentul cand am inceput sa privesc fotografiile agatate pe perete am intrat efectiv intr-o alta lume, aceea a secolului al XIX-lea.
Expozitia din muzeu cuprinde fotografii ale descendentilor familiei Muresianu, incepand de la Iacob Muresianu, compozitor si scriitor, fiind trecuti in revista toti membrii familiei care s-au facut remarcati prin eforturile artistice pe care le-au sustinut in domeniul muzicii, dansului, literaturii.
Fotografiile de pe pereti ne atrag atentia nu doar asupra personalitatilor (feminine) ale familiei ci si asupra modei secolului al XIX-lea, in poze putandu-se observa rochiile cu crinolina sau turnura, camasile brodate manual sau evantaiele care devenisera adevarate opere de arta. La fel, am putut observa coafurile la moda in acea perioada sau moda hainutelor pentru copii.
Imi pare sincer rau acum ca nu am achitat taxa de fotografiat, insa motivul principal pentru care m-am razgandit de la a o mai achita a fost faptul ca nu era permisa folosirea blitzului, iar camerele mi s-au parut intunecate si deci, nu ar fi iesit nicio poza de calitate. Acum regret, dar Brasov nu e f departe si poate voi reusi pe viitor sa revizitez acest muzeu.
Spre uimirea mea, dupa ce am vizitat partial muzeul, am fost readusi intr-una din camerele principale ale institutiei unde la un televizor de ultima tehnologie se pusese o inregistrare cu dansul Romana, renumit in perioada secolului al XIX-lea, compus de Iacob Muresianu in anul 1850, dans ce are in componenta sa pasi din mai multe dansuri traditionale romanesti, care sunt si astazi interpretate de unele ansambluri folclorice (am avut bucuria sa pot interpreta si eu, pe vremea cand faceam parte din colectivul Chindiei dansul Hategana si Brasoveanca): Hategana, Brasoveanca, Invartita, Pe picior sau Ardeleana. Dansul pe care l-am urmarit la televizorul din muzeu fusese interpretat in 2007 de dansatori de la Opera din Brasov. Mi s-a parut extrem de interesanta ideea reinvierii acestui dans. Am aflat apoi ca Romana a mai fost interpretata si pe alte scene romanesti si internationale, ca un omagiu adus parintelui sau, Iacob Muresianu.
Am vizitat apoi si partea din spate a casei, unde ne-am "clatit" ochii cu alte lucruri interesante. Astfel, am descoperit o camera dedicata instrumentelor muzicale, o camera inchinata aparaturii muzicale din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, incepand cu cutiile muzicale pe baza de zimti si terminand cu casetofoanele de la inceputul anilor 1980. Cea din urma camera mi s-a parut insa de departe cea mai interesanta, pe peretii ei fiind impartite, in functie de vechimea lor, tot felul de instrumente de stocat muzica, incepand cu discurile din metal cu perforatii, care se foloseau la cutiile muzicale si terminand cu CD-urile cele mai actuale. Foarte, foarte interesant!!!
Am avut surpriza apoi sa descoperim, iesind din aceasta parte a cladirii si urmarind ghidul care ne-a dat tot felul de informatii interesante, o alta parte din muzeu, care este dedicata expozitiilor lunare, pe care cei de la muzeu la modifica mereu, pentru a prezenta lucruri noi si interesante.
Mai degraba ca pentru o joaca de adulti, am intrat in ultima camera a acestei parti din muzeu, unde se gaseau cate o costumatie de pe vremuri, pentru doamne si pentru domni si locuri bine delimitate unde puteai sa stai si sa te fotografiezi, astfel incat sa dai impresia ca erai imbracat ca in secolul al XIX-lea. Evident ca nu am putut sa ratez ocazia de a ma imbraca in rochita cu crinolina. Sotul meu si-a luat si el jobenul pe cap si am trecut la poze: "Hai mai in stanga! , Putin mai la dreapta! , Capul inspre oglinda! , Ridica-te pe varfuri! , Stai asa, Nu te mai misca... " :)). Ma simteam mai ceva ca dupa o ora de aerobic, si inca nici nu facusem poza :)) Multumim pe aceasta cale si @Daneinecula, fara ea nu am fi avut poze asa dragute! Vizitarea muzeului alaturi de ea a fost o placere!!
Cand am plecat din muzeu aveam un sentiment tare ciudat de parere de rau ca trebuia sa parasim aceasta casa. M-am simtit tare bine acolo si nici n-am simtit cand au trecut cele doua ore pe care le-am petrecut in muzeu!
Dragii mei, daca cumva mai ajungeti in Brasov si aveti timp si chef de vizitat muzee, va recomand cu placere Casa Muresenilor. In mod sigur nu va veti plictisi!!
Informatii utile: taxa de vizitare pentru adulti – 4,5 lei, pentru elevi si studenti – 1,5 lei iar pentru pensionari – 3 lei. Muzeul este deschis de marti pana vineri intre orele 09 si 17 iar luni si sambata intre 10-17, duminica fiind inchis.

Niciun comentariu: