joi, 21 iulie 2011

La mare, la noi, litoralul - un gunoi!!

Am fost la sfârşitul săptămânii trecute la mare. Ca să ne mai relaxăm puţin. Mare greşeală, însă!
Ne-am cazat la Costineşti, la pensiunea La Celeste (pe care o recomand cu sinceritate!). Toate bune şi frumoase până când ne-am cazat.

Apoi am plecat să vizităm staţiunea pe care nu o mai văzusem de mai bine de 10 ani. Am rămas uimită în ce hal putea să arate, începând de la străduţa cu bazarul unde şaormele, hot dogii, pălăriile de soare împreună cu toate celelalte articole pentru plajă, sendvişurile, fructele, alba/neagra, jocurile automate convieţuiesc de peste 20 de ani împreună pe o suprafaţă de 50 de metri liniari.
Mai departe, faleza şi plaja.
Toate, ticsite cu gunoaie. Pe care turiştii le strânseseră (parţial, e adevărat) în zona coşurilor de gunoi, ridicând mici munţi de materialele reciclabile/organice/ şi nereciclabile, că doar de câţiva ani aruncăm gunoiul în mod diferenţiat, nu?? Oricum, ăsta a fost pentru mine un semn că povestea cu "românii nu aruncă la coşul de gunoi" e perimată. Acum e valabilă povestea cu "primăria nu goleşte coşurile de gunoi". Ceea ce e mult mai grav. Fiindcă până la urmă, în impozitele alea pe care le vărsăm an de an la primării intră şi ceva servicii de curăţenie...
Revenind la Costineşti un alt aspect frapant era plaja, cu umbreluţe realizate din trestie acum câteva sezoane (bune) în urmă, marea majoritate în stare avansată de (eram să spun putrefacţie, deşi nu aş fi exagerat prea mult) degradare, cu sezlongurile rupte unele dintre ele şi în câte 2, 3 locuri şi fixate cu nituri mai ceva ca navele, mai mult decât murdare. Am îndrăznit să cerem saltele, dar am realizat imediat că a fost o idee proastă, când ni s-au adus două saltele atât de murdare încât nu aş putea spune ce culoare iniţială aveau. Una dintre ele avea în dreptul fundului o pată mare şi uscată de culoare maro închis, care sper că era ciocolată! Nu puteai să le întorci fiindcă pe partea cealată aveau scai! Aşa că mi-am aşezat prosopelul meu curat şi parfumat adus cu drag de acasă  pe împuţiciunea aia de saltea (şi pe care l-am bagat imediat ce am ajuns acasă la spalare intensă cu detergent dezinfectant la 90%, alături de fratele său care a stat pe şezlongul domnului soţ).
Buuun, lasă mami, hai în apă, că oricum nu stăm mult, am îmbărbătat Blondina care este o mică perfecţionistă şi căreia îi puţea rău că şezlongul arăta în halul ăla! Nu mergem zece metri prin apă, şi văd, alături de chiştoace de ţigări (încă mă întreb de ce în Antalya nu am găsit nici măcar unul!!) şi bucăţi de material (şi-au rupt hainele de pe ei, frate??!) cum trona un absorbant. Folosit!
Da domnule, în clipa următoare mi-am smuls copilul de o mână şi încercând cât de repede îmi permitea forţa apei să ies, am urlat la domnul soţ "Hai afară din apă!" (ţeapa lui că nu mă ascultă şi încă nu a înţeles cine e şefu' casei :)), astfel că era să dea nas în... aripioară cu absorbantul).
Aşa că după ce am căutat 20 de minute şezlong, am stat în apă fix un minut şi 28 de secunde. Şi 34 miimi de secundă.
Am zis că a fost aia o zi cu ghinion. Că e Costineştiul varză. Că nu ne mai trebuie să venim în Costineşti încă cel puţin 10 ani de acum încolo! Dar lasă, mergem în Neptun, că acolo sigur e mai bine!

Pe naiba! A doua zi dimineaţă am plecat în Neptun cu soţ, copil, lopeţele, găletuşa albastră, găletuşa roşie, cele 13 forme de nisip din dotare, grebla galbenă, grebla roşie, formele pentru castel, colacul, ochelarii de soare - ambele perechi, aripioarele, cremele împotriva soarelui (OK, mă opresc, doar nu o să vi le înşir pe toate, am enumerat vreo 20% din articolele cărate zilnic cu sârg pe plajă, ca să înţelegeţi cam cât de mare este "gentuţa" noastră de plajă).
Aici, aceleaşi probleme, coşuri de gunoi care nu fuseseră aruncate de cel puţin două zile şi al căror vârf cădea mereu cu fiecare nou gunoi aruncat, aceleaşi şezlonguri (care ar fi trebuit) scoase din uz în urmă cu cel puţin trei sezoane, cu aceeaşi apă murdară, cu aceleaşi chioşcuri îmbâcsite care vând clătite cu Nutella (zic ei!) saorme şi sendvişuri, pe pardoseala cărora nu s-a mai dat cu mopul decât în zilele de sărbătoare!

Seara am fost în Mamaia. Care arată puţin mai bine faţă de celelalte două, dar mult sub standardele minime de petrecere a timpului liber de către cineva din specia umană. Aceleaşi magazinaşe cu haine, aceleaşi case de schimb cu comision de 400%, aceleaşi restaurante din care urlă, da, urlă! muzica populară, manelele sau Europa FM. Doar că majoritatea erau nevopsite cel puţin de acum un an şi mai neîngrijite. În porţiunile cu micul zid pe care merg copiii de obicei, cel care străjuie plaja, gunoaiele formaseră un al doilea zid, înfrăţit cu cel original. Dacă am rămas dezamagită de Costineşti, dacă am fost necăjită de halul în care arăta Neptunul, în Mamaia am decis că trebuie să mă doară... direct în punctul mort...
Autorităţile care susţin sus şi tare că "Astăzi, turismul românesc este în creştere, după un an şi jumătate în care criza economică a lovit şi în turismul românesc" (Elena Udrea, în 11 iulie 2011), ori au dormit şi au visat frumos şi apoi s-au apucat să-şi povestească visul, ori ne prostesc pe faţă, ca să vadă cât mai punem botu'! Frumuseţea e că, cel puţin week-end-ul trecut zeci de mii oameni puseseră botu'! Fiindc[ litoralul era plin. Restaurantele alea împuţite (în sensul cel mai propriu care poate exista! ca să zic aşa...) gem de oameni. Iar apoi oamenii gem când vine mâncarea, fiindcă şi aici este bătaie de joc. Am comandat salată cu creveţi, de la cel mai nou restaurant deschis în Costineşti şi am stat să culeg frunzele de rucola uscate, de cât de proaspete erau. Sau gem când începe să-şi facă simţită prezenţa enterocolita...

Mă întreb, oamenii ăştia care au ceva bani de băgat în astfel de afaceri, de ce nu fac lucrurile bune până la capăt. Frate, degeaba bagi zeci de mii de euro, că realizez şi eu că este scump să deschizi un restaurant drăguţel, dacă serveşti salată fleşcăită, neagră, de nu ţi-o mănâncă nici măcar un animal! Patronul era acolo, şi în momentul când ospătarul i-a dus farfuria cu mizeria aia de rucola şi bileţelul meu pe care scrisesem "Tu ai mânca aşa ceva?" a venit să caute scuze. Nu să-şi cearră scuze! Că rucola e 12 lei cutia. Băi frate?? Eşti nebun la cap? Şi dacă e aşa scumpă nu se poate să o arunci, nu? O serveşti în porţii mici la fraierii care tac şi înghit, nu? Păi fraier e ăla care bagă atâţia bani într-o afacere pe care nu ştie să şi-o ţină la standardele la care se aruncă! Pune domnule salată normală, din aia de 2 lei bucata şi să vezi ce mulţumiţi vor fi toţi! Şi tu că ieşi în câştig, şi eu că mănânc salată proaspătă, nu fân!

Şi mă mai întreb, de ce mai acceptăm să ne dăm banii pe servicii de doi bani, pentru care se solicită preţuri de 4 stele? De ce nu pedepsim prin lipsă, localităţile care nu mai oferă nimic decât munţi de gunoaie, muzică tare şi restaurante care ar trebui închise urgent? De ce mai mergem în hoteluri de 3 stele care oferă servicii şi condiţii de 2 stele, dar solicită preţuri de 4 stele??

Un lucru promit însă - că cel puţin la Costineşti, Mamaia, Neptun, Eforie, anul ăsta nu mai calc! Mi-a fost recomandat un loc drăguţ undeva la 2 Mai... Să vedem, poate îi facem o vizită...

6 comentarii:

Anonim spunea...

mai stii...or avea mazare sau udrea afaceri in turism in bulgaria si nu vor concurenta...neloaiala...

Anonim spunea...

asa e, cum zici tu...insa cu asa reclama "pozitiva" ce ne mai trebuie altceva!
intr-adevar, statiunile arata asa pentru ca nu mai investeste nimeni in ele, insa scuza-ma, nici voi turistii care veniti la mare, nu faceti altceva decat sa lasati in urma ....ceea ce lasati
asa ca mai putin cu criticile la adresa litoralului

Unknown spunea...

@Anonim 2. Daca ceea ce citesti pe acest blog nu este pe placul tau ai libertatea sa alegi un altul. Fiind un blog personal, este evident ca ceea ce apare scris aici este parerea cuiva. Si fiind o parere, trebuie acceptata (nu si achesata!).
Ca sa iti raspund la comentariu, te rog sa-mi spui daca ai recomanda celor mai buni prieteni ai tai sa vina pe litoral sa-si petreaca, sa spunem, singurele 3 zile de concediu pe care le au in acest an. Ai face-o??

Daniela spunea...

Tocmai m-am intors aseara de pe litoralul romanesc, adica din statiunea Saturn. Sincer am ramas impresionanta de curatenia din aceasta statiune, apa ff curata, limpede...se vedea fundul marii, fara alge, plaja curata, din 2 in 2 metri cosuri de gunoi cate 3-4 pentru sticle, hartie, etc.
La ce am ramas dezamagita este ca nu se mai investeste in statiune, a cam ramas in paragina si nu mai este cum era acum 7-8 ani cand am fost eu ultima data in saturn. Pacat...este o statiune frumoasa, linistita si curata...Si ce ma bucurat ca in cele 7 zile cat am stat nici un tuciuriu pe plaja cu: "porumb, namol, etc". Mie mi-a placut...dar bine...sa fim seriosi nu ne comparam cu bulgarii si turcii care sunt cu 100 de ani inaintea noastra.

Anonim spunea...

@din lumea mea: Stimata doamna, comentariul dumitale are o singura hiba, e prea finut dar fiind o doamna nu puteati, nu-i asa, sa puneti accent pe mizeria crunta si de-a dreptul fecalizata a intregului litoral romanesc. Si eu am fost, cata inconstienta, saptamana trecuta, pret de numai o zi la Eforie Sud, si recunosc ca m-am intors oripilat. Parca si pe vremea lui Ceausescu erau gunoaie dar acum e de-a dreptul jale. Mancarea e groaznica asa ca am opat pentru Constanta iar conditiile de cazare ies din discutie pentru ca hotelul apartine unui bun prieten si deci am avut parte de o camera ok.
Acum insa mai am ceva de spus domnului Anonim:
Stimabile, banuiesc ca esti locuitor al litoralului deci... gazda. Daca vine careva la matale in vizita si il cazezi si face mizerie, il dai afara, il civilizezi cu ceva lectii de civica sau ii incasezi banutii si faci curatenie ca sa-ti mentii standardul?
Personal, mi-as calcula toate neprevazutele si mi-as mentine standardul pentru ca turistul e cel care-mi baga bani la buzunar. Stau de capul lui si cum arunca pe jos ceva, ma infiintez, ridic deseul si il pun in cosul de gunoi cat sa ma vada ca-s prompt si ca el mai are de invatat sa fie civilizat. De cateva ori si puterea exemplului face minuni. Dar cum majoritatea constantenilor si aici i-am numit pe toti, din Eforie, Mangalia samd vin la plaja in weekend si lasa in urma lor tone de desuri, i-am vazut eu, ce pretentii sa ai de la un "nea" de la Vascauti Vale care n-a vazut Marea Neagra decat in poze, si poate ala, om simplu dar cu 7 ani de acasa, pune ambalajul langa el si cand pleaca la cantina, il lasa la cos. Una peste alta, suntem tare "necajiti" si cu atatea necazuri pe cap uitam de buna crestere dar deh, suntem si noi tot romani, nu elvetieni.
La buna vedere tuturor!
Pentru conformitate DGP_63

Anonim spunea...

Am stat 1 saptamana la Venus, curata plaja, super curat hotelul, mancarea inclusa, adica meniu fix, la restaurant 3 stele, insa divers si proaspat preparat zilnic. Buna ideea cu 2 Mai, oricum statiunile spre sudul litoralului sunt muult mai ok ca Mamaia&all. Sau te cazezi in Sud si mergi la bulgari pe plaja, sic!