duminică, 28 noiembrie 2010

Trandafir de Jericho/ Ierihon

Trandafirul meu de Ierihon

Mi-am comandat, în urmă cu vreo două săptămâni, de pe http://www.bonprix.ro/, pe lângă alte câteva articole, şi un trandafir de Ierihon sau Jericho, care a sosit de două zile în casa mea.
Iniţial, planta se prezintă sub formă uscată, asemănătoare cu un bulb de aproximativ opt-zece cm diametru. Urmând instrucţiunile din punguţa în care se găsea şi planta, l-am pus în apă caldă, într-o farfurioară mai adâncă. Cu cât apa este mai caldă (desigur, nu fiartă, ci de aproximativ 40-45 grade Celsius), cu atât trecerea de la starea latentă la cea activă se produce mai repede. Planta mea a început să-şi desfacă rămurelele după nici un minut.
Când micile rădăcinuţe au început să tragă apa, crenguţele strânse, răsucite şi uscate, au început să se desfăşoare şi să se lungească, într-o oră ajungând să depăşească marginile farfurioarei. De asemenea, şi culoarea s-a schimbat extrem de repede şi frapant, din maro în verde aprins. Acum seamana foarte bine cu rămurelele unui conifer tuia. Chiar şi mirosul pe care planta îl emană îmi aminteşte de o pădure de conifere - umiditate şi aer curat, muşchi şi verdeaţă, toate la un loc.
Este recomandat ca planta să se lase în apă maxim o săptămână, după care să i se arunce apa şi să fie lăsată trei-patru săptămâni fără nicio sursă de apă, fiind o plantă din zonele aride. Prea multă apă ar atrage mucegaiul şi implicit moartea trandafirului.
Am aflat, tot din instrucţiunile de utilizare a noii mele plante, că trandafirul de Jericho provine din zonele aride ale Iordaniei şi Israelului şi că se mai numeşte şi planta Învierii, că poate supravieţui în stare de ariditate absolută până la 50 de ani, că în stare umedă absoarbe fumul de ţigări şi că îmbunătăţeşte calitatea aerului, iar în stare uscată alungă insectele dăunătoare din locul în care se află.
De pe youmago.ro am mai aflat câteva lucruri interesante despre trandafirul de Ierihon/Jericho:
- face parte din familia Selaginellaceae;
- nume populare: Resurrection Plant, Rose of Jericho, Siempre Viva, Flor de Piedra, Doradilla, Flower of rock, stone Flower;
- este simbolul norocului, dragostei şi frumuseţii. Un adevărat miracol al naturii;
- se spune ca are un rol în diminuarea insomniilor, atunci când este păstrat sub pat.
Se spune ca această plantă durează o viaţă de om, acum, mă voi convinge singură dacă este aşa sau nu.


 



3 comentarii:

missaiwi spunea...

Maretia naturii cu una din
minunile ei !!!...Viata

Anonim spunea...

Nu gasesc pe bonprix planta... imi puteti da un link precis? Va rog mult!

Unknown spunea...

Din pacate aceasta planta se gasea in urma cu 3 ani. Nu cred ca mai exista acum pe site, daca nu ati gasit-o...